Kategoriarkiv: No

Skolverket och digitala presentationer

Språkutvecklande arbetssätt i NO – de naturvetenskapliga ämnena – var dagens program när jag var på kursdag i Stockholm. Platsen var KVA och arrangörer var NTA och Skolverket.    Mer om vad NTA är finns att läsa här, men det handlar om att utveckla skolornas NO-undervisning.

Marie Israelsson från Skolverket presenterade deras NT-satsning där de precis har utarbetat ett stödmaterial för att digitala presentationer tillsammans med NTA. Det handlar om att stödja och inspirera pedagoger att låta eleverna dokumentera sina naturvetenskapliga arbeten digitalt samt samtidigt arbeta med språkutveckling då NO innefattar många begrepp och abstrakta texter. Materialet hittar du här. Kopplingen till Jason Ohlers Digital Storytelling kändes solklar, men samtidigt förvånade det mig att det var så få i auditoriet som hade arbetat med No och digitala verktyg.

Skolverket presenterade också ett ej publicerat material som bygger på att man arbetar med olika textgenrer kopplat med No-undervisning. Bl a kommer det att finnas material för pedagogen hur man t ex kan arbeta med genren ”pressrealase” och låta eleverna redovisa sin naturvetenskapliga undersökning/ar genom att skriva en sådan. Totalt kommer 17 olika språkliga genrer att presenteras. Även här finns de digitala möjligheterna – olika typer av berättelser.

Jag tycker att det är ett mycket bra initiativ av Skolverket att tillsammans med NTA att försöka stimulera pedagoger att låta eleverna dokumentera sina undersökningar på andra sätt än de traditionella laborationsrapporterna. Man försöker se möjligheterna i den digitala tekniken och kanske förhoppningen är att få fler elever intresserade av de naturvetenskapliga ämnena genom andra redovisningssätt. Hand i hand utvecklar eleven digital kompetens, naturvetenskapliga kunskaper samt eleven gör det genom att utveckla sitt språk.

KVA, Stockholm
KVA, Stockholm

 

 

 

 

Stora barn är som små barn

Morgonens uppgift för Industritrean i naturkunskap var att ladda hem appen SocrativeStudent för jag ville pröva hur responssystemet fungerar som litet” förhör” på begrepp i ekologi. Efter att appen laddats ned så satte vi igång med de 10 frågor jag förberett i ett sk ”quiz”.

”Det här är ju görsköj!” ”En gång till” ”Kan vi inte börja med sånt här varje lektion?” var några av de kommentarer som hördes efter frågerundan, så vi körde ett s k ”Space race”, dvs en lagtävling där det gäller att svara rätt och fort på samma frågor. Efteråt fick eleverna se rapporten, som man kan ladda ned, och där man ser svarsfrekvens samt antal rätta/felaktiga svar. Utifrån rapportens resultat kunde eleverna se att de haft en högre svarsfrekvens andra gången och att de därmed tränat begreppen på ett lekfullt sätt.

På eftermiddagen använde jag samma koncept med Vårdtrean och med samma resultat – positiva, engagerade och glada elever. Samtidigt tänker jag i mitt sinne att egentligen skulle jag kunna ha gjort samma typ av ”förhör” på en stencil med flervalsalternativ  1, X, 2 på frågorna. Nu gör vi uppgiften med digitala verktyg samt att de använder sin egen mobiltelefon och då blir uppgiften mer engagerande. Varför kan man ju fundera över?

”Så här kommer undervisning vara i framtiden – med mobilerna”, hörde jag en elev kommentera aktiviteten. Kanske är det ett framtida scenario i lärandet – att de använder den digitala tekniken de är vana vid och förtrogna med – BYOD (Bring your own device).

Nåväl,  ytterligare ett resultat var en ganska nöjd lärare som tänker att det egentligen inte är så stor skillnad mellan stora och små barn!

DSC_0038