Informationsstress

Jag måste erkänna att jag blir aningen stressad över all information som sköljs över mig och som jag har svårt att värja mig mot. Jag vill läsa Origo, Datorn i Utbildningen, Pedagogiska magasinet i lugn och ro och reflektera över det jag läser. På Twitter får jag förslag på bra litteratur, hemsidor, länksamlingar o s v som jag vill upptäcka och undersöka. På ”att-göra-listan” finns att lära sig programmet GeoBra, Algodoo och SketchUp ordentligt för att kunna utnyttja dem i undervisningen – jag måste där hitta funktionerna som ger mig inspiration till lektioner!

DSC_0174

Samtidigt studerar jag på halvtid till speciallärare med allt vad det innebär i form av litteraturläsning, skrivande och fältuppgifter och jag har även en familj att ta hänsyn och umgås med och ett arbete som ska skötas. Ur detta kommer en stress över att tiden inte räcker för allt  jag vill lära mig och hela tiden kommer ny information som också lockar mig. När ska jag t ex sätta mig in i begreppet ”The Big 5” ordentligt? Eller finesserna i WordPress och Google Apps? Eller lyssna på poddar som Skolsnack och RAU?

Att kombinera olika aktiviteter kan vara ett sätt. Dagens stavgång med en pod i lurarna i stället för musik var ett bra alternativ. OK, jag missade naturens egna ljud med jag fick en stund IT-prat med #tänktanken som gav nya funderingar och fick mig att reflektera över mitt eget arbete.

Varje dag ska jag även kolla igenom några av alla de länkar jag samlat på mig och utvärdera dem. Platsen jag kommer att spara länkarna är Diigo efter ett tips på Twitter. Där kan man tagga länkar, gruppera och dela dem och läsa i nedkopplat läge på alla sina verktyg då tjänster sparas i ”molnet”. Det innebär att jag alltid bär med mig min länksamling oberoende om jag använder Ipaden, mobilen eller datorn. Det är bara de länkar jag anser användbara som kommer att hamna där, resten raderas. Dagens resultat är 2 st till Diigoo och 6 st i papperskorgen – ett resultat som känns bra! Nu börjar vägen mot målen i ”digiskol.

En reaktion på ”Informationsstress

  1. Hej
    Jag känner igen mig i det du skriver om informationsstress. Det är svårt att hitta mellanläget. Men jag tänker att det jag gör är bra. Tillräckligt bra. Om jag provar en sak åt gången och låter det ta tid istället för att stressa igenom massor av olika verktyg, appar, program, osv. så blir det bra.

    Ibland försöker jag hålla mig borta från tips, idéer, kreativa människor. Men det funkar inte så länge för mig, max ett par dagar.

    Tack för tipset om Diigo, ska kolla in!
    /Hanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *