Digitala föräldrar

Häromdagen åkte jag förbi mina föräldrar, dels för att mamma vill att jag skulle hjälpa henne med hennes dator och dels för att jag ville få lite eftermiddagsfika. När jag kom in genom dörren stod mamma i köket och bakade lussekatter – ett nytt recept som hon ville pröva efter att ha sett Maud på Go´kväll baka lussekatter kvällen innan. På köksbordet låg utskrivna recept som mamma skrivit ut från SVT:s hemsida.

I vardagsrummet satt pappa under tiden och läste en Kurt Wallander-deckare på sin Ipad. Efter att ha fått ge upp läsningen av skönlitteratur i bokform p g a gula fläcken-sjukan så kan han nu läsa böcker på sin inköpta Ipad genom att han kan zooma texten samt ändra kontrast. Det enda som grämer honom är att man måste vänta ett tag innan nypublicerade böcker kommer i e-format samt att han endast får låna 1 e-bok/vecka från bibliotek Värmland.

Det här är väl inget att skriva om, tycker ni läsare, att föräldrar använder digitala verktyg är väl ganska vanligt. Men till saken hör att min mamma är 88 år och pappa blir det om några månader. De har inte mött datorer i sitt yrkesverksamma liv, båda som lärare, men har tagit till sig den digitala tekniken på äldre dagar.

Jag, och deras barnbarn, är ”backup” när det krånglar.  Båda två är rädda för att göra fel, trycka på fel knapp så att något blir tokigt. Därför måste jag hälsa på ibland och uppdatera antivirusprogrammet när datorn varnar att den inte är skyddad, när pappa inte hittar ”boken” i Ipaden för att han han kommit åt andra appar och inte hittar tillbaka mm. ”Det är kackerlackor i den”, utbrister han! Men vi hjälper dem så gärna och är egentligen rätt så imponerade och stolta över deras nyfikenhet och förmåga att se de möjligheter den digitala tekniken erbjuder dem. Samt den glädje de kan ha av tekniken i vardagen.

Ibland funderar jag om man skulle kunna koppla äldre och yngre i någon form av digitalt arbete/projekt? Ha elever som backup och informatörer? Elever som lär ut? Elever som spelar in enkla informationsfilmer över t ex hur man lånar e-böcker i en steg-för steg instruktion? Ha elever som mottagare för en e-mailkonversation med någon äldre? En grupp elever med ett äldreboende? Jag låter funderingarna mogna….

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *