Folkdräktens årliga framträdande

Så har det varit dags för det årliga framträdandet av folkdräkten, nämligen skolavslutningen. Jag tror att jag burit den på 32 eller 33 skolavslutningar av 34 möjliga, hela mitt lärarliv, men i år inträffade något nytt! Det var första gången en elev beskrev min klädsel som ful och konstig och skrattandes talade om det för mig!

Ja, ja tänkte jag, det är en ju bara en 11-åring som saknar lite ”vett och etikett” tänkte jag först. Men sedan slog mig tanken att de vet ju inte vad en folkdräkt är för något! Vad betyder den och vad står den för? När använder man sådana kläder och hur ser liknade folkdräkter ut i elevernas hemländer, för inte är folkdräkter någon typisk svensk tradition? Nej, det är mycket som är ”folkligt” – folkmusik, folkdanser, folkdräkter som återfinns i varje kulturellt grupp i världen och det är ett område som vi i skolan kanske bör arbeta mer med då vi befinner oss i en mångkulturell omgivning.

Därför blir det återigen folkdräktens årliga framträdande i juni 2015 med risk för att ytterligare få kommentarer från elever….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *