Fler berättelsekartor / Kapitel 9

Efter Jason Ohlers genomgång av hur han lägger upp sina workshops med elever och vuxna så fortsätter han här att gå igenom flera typer av berättelsekartor, eller strukturer. Att göra en berättelseplanering har människor gjort i alla tider, från Aristoteles fram till våra dagar. Ohler redovisar flera olika ”Story maps” – berättelsekartor:

  • Aristoteles dramadiagram – liknar ett berg där huvudpersonen ska ta sig uppför. Problemet beskrivs som att knyta en knut och lösningen innebär att knyta upp den.
  • Förenklad Joseph Cambell-variant från den som redovisas i kapitel 5.
  • Skattkartor – du ritar vägen med uppförs- och nedförsbackar fram till målet – skatten – som är lösningen av problemet.
  • McKees berättelseschema – utvecklat för filmer och framförallt ”sökande” filmer. Verkade lite krångligt…
  • Berättelseskelettet av Kenn Adams kändes däremot som något jag skulle kunna pröva för eleverna jag undervisar. Jag fann en artikel skriven av han själv där han förklarar och exemplifierar sin planering. Läsvärd!

Nu är det för mycket teori hos Jason Ohler och upprepningar av saker som är skrivna i tidigare kapitel. Det gör läsningen lite tungrodd och tyvärr tappar i alla fall jag intresse och entusiasm inför hans metod när det gäller skrivande med digitala verktyg. Det blir så krångligt!

DSC_0049
Ett stycke räl, Enhörna varvf,  Södertälje, CC

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *