Mediaproduktionen, fas 2 – 5 / Kap 12

När man äntligen kommer fram till det praktiska arbetet så blir det..jaha, och vad lärde jag mig nu då? För en något erfaren pedagog som arbetat med lärande så är väl de moment Ohler tar upp ganska självklara anser jag. Men det kanske beror på hur mycket man arbetat med digitala verktyg och/eller skrivande som pedagog och själv.

Några saker som ändå jag reflekterar över är hur ofta han hänvisar till Imovie, för Mac, och Movie Maker för PC som mycket användbara programvaror oberoende av vilket typ av berättelse eleven ska göra. Han nämner också vikten av att mixa ljudinspelningen så att det blir av bra kvalité – ”Poorly mixed audio is a commom problem for DST projects” (s 194).

Efter att ha arbetat sig igenom fas 1 – 3 då kommer eleverna frakt till fasen med efterbearbetningar som eftertexter, övergångar o s v. Ohler tar upp att här kan eleverna vara rejält trötta på arbetet och behöver kanske distansera sig från det ett tag.  De har blivit så vana med sin berättelse och uppmärksammar inte de sista små detaljerna som behöver fixas innan slutprodukten.

”An untold story is an imcomplete story” (s 197). Det är viktigt att elevernas arbete har en mottagare och när det gäller arbete med DST, en publik. Det gäller i och för sig allt skolarbete. Berättelsen måste berättas och publiceras någonstans! När allt är färdigt och berättelsen är publicerad återstår fas 6 – utvärderingen och reflektionen.

Kapitlet avslutas med råd angående olika medier som ljud, bilder, video, musik  och animation. Ohler verkar gilla Green Screen – att man filmar mot en grön bakgrund vilket medför att man kan lägga in andra bilder som bakgrund, t ex ett foto från rymden. På det här sättet kan man skapa specialeffekter som t ex att man flyger eller att bilen kan sväva. Finns appar för detta till Ipad, t ex Green Screen Movie FX Studio. Detta är något jag aldrig testat med elever, eller själv, men funderar på att göra! Verkar spännande! När det gäller alla medier som eleverna laddar ned och använder så är det jätteviktigt att man diskuterar  rättigheten till materialet. Får vi använda det här? Ska vi be om lov av upphovsmannen? Ska vi göra eget material? Vilken licens har verket?

9373369400_90982aa279_m
Zinnia 2 av Molnann, CC

,

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *