Nu har jag remixat!

En viktig del i lärandprocessen för att lära sig programmeringsspråket Scratch är att remixa andras verk. Då tvingas man sätta sig in i den andras produktion och försöka hitta förbättringsområden eller tillägg som utvecklar projektet i mina ögon. Kanske inte i skaparens? Men då vi har öppna resurser och ger varandra tillgänglighet till varandras verk att omforma dem till den miljö där projektet ska passa, så kanske inte allt remixande gillas av skaparen.

Nåväl, jag tog ett enkelt spel där en mus ska ta ostbitar utan att nuddas av katten. Spelet fortsatte i all oändlighet och jag ville ha någon form av slut på spelet. Det tog tid! Jag fick leta i Scratch wiki, träna engelska och länkades vidare in på andra deltagaren projekt där de visade sina skript. Många olika förslag fanns det och jag prövade de flesta. Mitt problem var att jag ville att spelet skulle sluta när man nått en viss poängsumma – i detta fall 50 p. Jag tror verkligen på detta arbetssätt med eleverna då de tvingas samarbeta och lära av varandra i ett kolloborativt arbete. Plötsligt ser man fler förändringar som är möjliga och man får en förståelse över de möjligheter man kan skapa. Som pedagog tänker jag ju gärna i en lärandesituation, både för eleverna och mig själv.

Mitt remixade projekt kan utvecklas med med t ex en fanfar när man når 50 poäng. Det skulle kunna byggas ut med fler nivåer i spelet och därmed ökad svårighetsgrad. Katten rör sig enbart vågrätt just nu och skulle kunna fås att variera sitt rörelsemönster. Se mitt remixade projekt här nedan:

 

2 reaktioner på ”Nu har jag remixat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *